Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Kucharz

CYKL KSZTAŁCENIA

3 letni

SYMBOL CYFROWY ZAWODU

512001

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań

PRZEDMIOTY UWZGLĘDNIONE W REKRUTACJI

j.polski, j.obcy, matematyka, biologia

KWALIFIKACJE WSPÓLNE Z INNYMI ZAWODAMI

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02 - Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji HGT.12 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.

Główne zadania zawodowe:

  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw;
  • ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi;
  • obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna);
  • posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń;
  • wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych;
  • sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet;
  • przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe;
  • utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy;
  • przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego;

 

 

Data dodania: 2024-10-24 13:07:03
Data edycji: 2024-10-24 13:07:07
Ilość wyświetleń: 5

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Kalendarz

„Dobre wychowanie dzieci jest najważniejszą sprawą kraju, gdyż od niej zależy wartość obywatela, użyteczność ludu, szczęśliwość, ukształtowanie i zacność rodu ludzkiego." 

Stanisław Staszic
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej