CYKL KSZTAŁCENIA |
3 letni |
SYMBOL CYFROWY ZAWODU |
512001 |
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE |
HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań |
PRZEDMIOTY UWZGLĘDNIONE W REKRUTACJI |
j.polski, j.obcy, matematyka, biologia |
KWALIFIKACJE WSPÓLNE Z INNYMI ZAWODAMI |
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02 - Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji HGT.12 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Główne zadania zawodowe:
„Dobre wychowanie dzieci jest najważniejszą sprawą kraju, gdyż od niej zależy wartość obywatela, użyteczność ludu, szczęśliwość, ukształtowanie i zacność rodu ludzkiego."
97-200 Tomaszów Mazowiecki
ul. Św. Antoniego 57/61