CYKL KSZTAŁCENIA |
3 letni |
SYMBOL CYFROWY ZAWODU |
751204 |
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE |
SPC.03 – Produkcja wyrobów piekarskich |
PRZEDMIOTY UWZGLĘDNIONE W REKRUTACJI |
j.polski, j.obcy, matematyka, biologia |
KWALIFIKACJE WSPÓLNE Z INNYMI ZAWODAMI |
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych |
Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.
Praktyczna nauka zawodu realizowana jest u pracodawcy na podstawie umowy o pracę z pracownikiem młodocianym natomiast kształcenie przedmiotów ogólnokształcących odbywa się w szkole. Okres odbywania praktyki w wymiarze 3 lat zaliczany jest do stażu pracy, a za czas trwania zajęć praktycznych uczniowie otrzymują ustawowe wynagrodzenie.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.03 – Produkcja wyrobów piekarskich i może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Główne zadania zawodowe:
„Dobre wychowanie dzieci jest najważniejszą sprawą kraju, gdyż od niej zależy wartość obywatela, użyteczność ludu, szczęśliwość, ukształtowanie i zacność rodu ludzkiego."
97-200 Tomaszów Mazowiecki
ul. Św. Antoniego 57/61