Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Technik żywienia i usług gastronomicznych





Cykl kształcenia: 5-letni
Symbol cyfrowy zawodu: 343404
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: biologia
Przedmioty uwzględniane w rekrutacji: język polski, matematyka, maksymalna ocena z języka obcego na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej, biologia
Kwalifikacje wspólne z innymi zawodami: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań - Kucharz - możesz wystąpić o wydanie dyplomu w tym zawodzie

 

Opis zawodu:


Branża gastronomiczna bezustannie się rozwija i wciąż poszukuje ludzi, którzy posiadają stosowną wiedzę związaną z planowaniem i organizacją żywienia. Niezbędne wiadomości i umiejętności można bezproblemowo zdobyć kształcąc się w kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. To zawód zarówno dla ludzi z pasją do gotowania, jak również dla takich, którzy rozpoczynają swoją fascynującą podróż kulinarną.


Uczniowie będący na tym kierunku uczą się właściwie planować i urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
Absolwent jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków. Układa menu codzienne i okolicznościowe. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu, poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal konsumpcyjnych.

Data dodania: 2024-10-24 11:09:55
Data edycji: 2024-10-24 11:31:31
Ilość wyświetleń: 6

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Kalendarz

„Dobre wychowanie dzieci jest najważniejszą sprawą kraju, gdyż od niej zależy wartość obywatela, użyteczność ludu, szczęśliwość, ukształtowanie i zacność rodu ludzkiego." 

Stanisław Staszic
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej