Cykl kształcenia: | 5-letni |
Symbol cyfrowy zawodu: | 343404 |
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie: |
HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań HGT.12 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: | biologia |
Przedmioty uwzględniane w rekrutacji: | język polski, matematyka, maksymalna ocena z języka obcego na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej, biologia |
Kwalifikacje wspólne z innymi zawodami: | HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań - Kucharz - możesz wystąpić o wydanie dyplomu w tym zawodzie |
Opis zawodu:
Branża gastronomiczna bezustannie się rozwija i wciąż poszukuje ludzi, którzy posiadają stosowną wiedzę związaną z planowaniem i organizacją żywienia. Niezbędne wiadomości i umiejętności można bezproblemowo zdobyć kształcąc się w kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. To zawód zarówno dla ludzi z pasją do gotowania, jak również dla takich, którzy rozpoczynają swoją fascynującą podróż kulinarną.
Uczniowie będący na tym kierunku uczą się właściwie planować i urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
Absolwent jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków. Układa menu codzienne i okolicznościowe. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu, poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal konsumpcyjnych.
„Dobre wychowanie dzieci jest najważniejszą sprawą kraju, gdyż od niej zależy wartość obywatela, użyteczność ludu, szczęśliwość, ukształtowanie i zacność rodu ludzkiego."
97-200 Tomaszów Mazowiecki
ul. Św. Antoniego 57/61